Praktijk Brigitte Laanen ´Open je Hart`


Sensi therapie

Bewustwording


Wat is misbruik?
Misbruik wordt ook wel mishandeling genoemd, wat heel letterlijk betekent; slecht behandelen. Er zijn verschillende vormen van misbruik; lichamelijk misbruik, psychisch misbruik, seksueel misbruik en verwaarlozing. Hoewel het allemaal verschillende vormen van misbruik zijn, komen deze vormen vaak in combinatie met elkaar voor. Je kunt je er echter wel voor wapenen, door te leren je grenzen aan te geven. 

Wie?
Bij de verschillende vormen van misbruik wordt er verschil gemaakt tussen het geweld wat binnenshuis plaatsvindt, dus door  ouders, verzorgers, maar ook mensen die vaak bij jou thuis zijn. Als het misbruik in jouw eigen huis wordt gepleegd, wordt het huiselijk geweld genoemd. Ook buitenshuis kan het misbruik plaatsvinden. Meestal is het wel een bekende, iemand uit de buurt, op school, of iemand die je kent via internet. Door schaamte durf je er niet over te praten, maar dit moet je juist wel doen om het misbruik te laten stoppen. 

Wat zijn de gevolgen?
Misbruikt worden heeft een grote impact op je leven. Het kan leiden tot psychische problemen, maar het kan ook lichamelijke problemen geven. De gevolgen zijn niet altijd meteen te merken, vaak zie je pas op latere leeftijd wat voor invloed het misbruik op iemands leven heeft. Psychische wonden zijn aan de buitenkant niet zichtbaar maar laten vaak diepe wonden achter. 

Hoe die psychische problemen ontstaan, dat zit ingewikkeld in elkaar. Bij misbruik voelt iemand zich vaak niet meer veilig, gaat mensen om zich heen wantrouwen. Wat het moeilijk maakt om bijvoorbeeld vrienden te hebben of een relatie met iemand aan te gaan. Daarnaast spelen andere dingen mee, zoals hoe jong iemand was toen het misbruik begon of hoe lang het heeft geduurd. Maar ook jouw karakter bepaald wat voor invloed het misbruik op je leven heeft.

Gevoelens?
Misbruik kan op het moment zelf en ook later allerlei gevoelens oproepen. Het maakt je verdrietig en eenzaam. Zeker als niemand ervan afweet kun jij je heel alleen voelen. Veel slachtoffers hebben last van schaamte en schuldgevoelens. Misbruik maakt mensen onzeker, je gaat negatief over jezelf denken. Wat ervoor kan zorgen dat je weinig zelfvertrouwen hebt.

Wat kun je doen?
Door de gevoelens van schuld, schaamte, twijfels en angst is de stap vaak groot om hulp te zoeken. Praat in ieder geval met iemand die je vertrouwt. Dat kan een goede vriend of vriendin zijn, een buurvrouw of een leerkracht of mentor op school. Het belangrijkste is dat je met iemand praat die je vertrouwd. Sommigen vinden het prettiger om hun verhaal te doen bij iemand die ze wat minder goed kennen. Ik wil je hier bij helpen om je schaamte te overwinnen.

Als je slachtoffer bent of denkt te zijn kun je ook aangifte doen bij de politie. Ook kun je terecht bij instanties als Veilig Thuis of het AMK (advies meldpunt kindermishandeling) of de kindertelefoon.

Misbruik is slecht behandeld worden.
Misbruik is in ieder geval nooit jouw schuld en in alle gevallen strafbaar.

Zelfbeeld – Zelfvertrouwen

Zelfbeeld is het beeld wat je over jezelf hebt; hoe je jezelf als persoon ziet, wat voor eigenschappen volgens jou bij jou horen, wat je goed kunt, hoe je omgaat met anderen, hoe je reageert op problemen, hoe je naar je uiterlijk kijkt, over hoe je leert, etc.

Je zelfbeeld is belangrijk, omdat hoe je denkt over jezelf, dat ook je gevoel over jezelf bepaalt. 
Iemand die van zichzelf denkt: ‘ik ben een aardig persoon en de moeite waard’, zal een positief gevoel over zichzelf hebben. 

Zelfvertrouwen hangt hier nauw mee samen. Het is het vertrouwen dat je in jezelf hebt, het vertrouwen dat je op eigen kracht dingen aankan.